PREZENTARE LOCALA

    Teritoriul administrativ al comunei Cetatea de Balta este situat in extremitatea estica a judetului Alba, in Podisul Tirnavelor, in partea inferioara a raului Tirnava Mica.
La est se invecineaza cu comuna Adamus judetul Mures si localitatea Boian din judetul Sibiu, la sud cu localitatea Faget, la vest cu localitatile Tauni, Feisa si Jidvei iar la nord cu localitatea Veseus.
Prima atestare a localitatii apare in registrul papal din 1177 sub numele de „villa Cuculiensis castri”. Turnurile bisericii reformate au fost inaltate in 1060, si au rezistat si navaliri tatarilor din 1214. In amintirea evenimentelor din acea perioada (sec XIII) a ramas un cap mare de tatar vopsit pe peretele bisericii. Conform unui alt document din 1214, pe timpul regelui Stefan I. aici a existat o fortificatie din lemn intarita cu diguri de pamant, care a fost distrusa pe timpul navalirii tatarilor din 1241.
Documentele de la inceputul secolului XIV din nou fac referire la o fortificatie, care in perioada 1467-1538 a fost sub stapanirea domnitorilor Stefan cel Mare si Petru Rares. In 1565 cetatea a fost daramata de familia Csaky, stapanul satelor iobagesti din zona, pentru a construi un castel fortificat. La sfarsitul secolul XVII. a ajuns in proprietatea principelui Apafi Mihály, in 1757 l-a cumparat Bethlen Gabor, de la care a ajuns la fratele acestuia Miklos, pe vremea caruia in anul 1770 cladirea a fost modificata. In locul podului mobil a fost ridicata o casa a scarilor, a primit acoperisul tuguiat, zidul de aparare a fost desfiintat, si s-a construit o capela, un grajd pentru cai si un turn de poarta, care in 1972 s-a daramat. Dupa familia Bethlen a urmat prin casnicie familia Haller. Dupa razboiul din 1944 cand peretii castelului au fost avariate, a devenit depozit, iar mai tarziu au fost amenajat birouri. Din anii 70 IAS  Jidvei folosea pivnita drept depozit. In prezent castelul restaurat este proprietate privata. A fost cumparat de SC MARIA TURISM SRL, de la nepotul ultimului grof Haller, care a pus conditia conservarii acestuia. Noii proprietari s-au conformat si doresc introducerea lui in circuitul turistic.