Comandaru Constantin
Vă urez bun venit în acest tur virtual al comunităţii şi al administraţiei publice locale din Cetatea de Baltă!
Sunt Constantin Comandaru, primarul acestei frumoase comune, alcătuită din satele Cetatea de Baltă (reşedinţa), Crăciunelu de Sus, Sântămărie şi Tătârlaua.
Ne mândrim cu locurile noastre încărcate de istorie, pentru că prima atestare documentară datează din anul 1177, când într-un registru papal a apărut prima dată denumirea „Villa Cuculensis Castri”. Vechea cetate medievală de aici a stat sub stăpânirea domnitorilor moldoveni Ştefan cel Mare şi Petru Rareş. Avem unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania, Bethlen-Haller şi una din cele mai vechi biserici, cea reformat-calvină. Cetatea de Baltă a fost sediul administrativ al comitatului medieval Târnava până în anul 1855.
Aşezarea geografică pe malurile Târnavei Mici, dar şi la graniţa dintre trei judeţe (Alba, Mureş şi Sibiu), la distanţe rezonabile de Târnăveni (16 km), Blaj (22 km) şi Mediaş (36 km) au favorizat schimburi etnice, culturale şi religioase care au permis atât dezvoltarea socială, cât şi cea economică, în prezent populaţia comunei fiind de peste 2.700 locuitori.
Comuna Cetatea de Baltă stă pe un zăcământ de sare şi unul de gaze naturale, fiind în acelaşi timp una din zonele cu cea mai mare suprafaţă cultivată de viţă de vie, în renumita podgorie a Târnavelor.
Graţie finanţărilor comunitare şi programelor guvernamentale, comuna Cetatea de Baltă a cunoscut în ultima perioadă o accelerare semnificativă a proiectelor de infrastructură şi de modernizare, integrându-se firesc pe drumul dezvoltării europene.
Vă las să ne descoperiţi virtual pe acest site şi vă aşteptăm cu drag în comunitatea noastră pentru a cunoaşte ospitalitatea oamenilor din Cetatea de Baltă!
Constantin Comandaru,
Primarul comunei Cetatea de Baltă